VRIJEDNA OPREMA DOSTAVLJENA U SKLOPU PROJEKTA „GRADIŠKA – GRAD DRVETA“

Danas je kompaniji „Bor“ d.o.o. u Gradišci u okviru projekta „Gradiška – grad drveta“ dostavljena kompjuterizovana alatna CNC mašina za izradu dijelova po mjeri, s ciljem stvaranja uslova za unaprijeđenje poslovanja drvoprerađivačkih kompanija koje posluju na području Gradiške, Srpca, Laktaša i Kozarske Dubice. Vrijednost isporučene opreme je blizu 90 000 KM, a projekat „Gradiška – grad drveta“ finansijski podržavaju Evropska unija i Vlada SR Njemačke u sklopu projekta EU4Business u BiH.

„Firma „Bor“ je u ovom projektu partner Gradskoj upravi i Tehničkoj školi, a finansiran je od strane Evropske unije i SR Njemačke i sa njim promovišemo Gradišku kao grad drveta. Drago mi je što smo dio ovog naprednog i ambicioznog tima jer ćemo kroz ovaj projekat pomoći i ojačati mikro, male i srednje drvoprerađivače u tehnološkom razvoju da na brži i lakši način dođu do ciljne grupe kroz promovisanje koje će raditi Centar za istraživanje i razvoj. Ova CNC mašina čeparica bušilica nam znači mnogo. Ubrzaće procese u proizvodnji, a učenicima „Tehničke škole“ će svakako značiti jer će kroz praksu raditi na najnovijoj digitalnoj CNC mašini. To je velika prednost i nama jer to znači da možemo izaći i na svijetsko tržište i biti konkurentni sa najsavremenijim tehnologijama u svijetu“,

izjavila je Milena Vrhovac, direkor i vlasnik firme Bor d.o.o iz Gradiške

„Kroz ovaj projekat želimo da napravimo jednu kompletnu cjelinu, da bude samoodrživ, da kroz Centar za istraživanje i razvoj kreiramo nove proizvode koji prate trendove u oblasti drvoprerade, a sa druge strane da se putem naše Tehničke škole stvaraju novi proizvodi, uključujući i preduzeće „Bor“ i da sa tim proizvodima krenemo u masovnu proizvodnju i osvajanje novih tržišta. Naš cilj je da Centar za istraživanje i razvoj ne bude samo u funkciji za drvoprerađivače sa područja Gradiške, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine već i Evropske unije“,

izjavio je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Ukupna vrijednost projekta „Gradiška – grad drveta“ je veća od 700.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business projekat osigurala bespovratna sredstava od oko 550.000 KM.
Vodeći realizator projekta je grad Gradiška, a partneri su JU „Tehnička škola“ u Gradišci i „BOR“ d.o.o. Gradiška.

EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Vlada SR Njemačke (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke.