M.O.W: sajam Bad Salzuflen

Održan M.O.W. sajam namještaja

Sajam namještaja M.O.W. 2022 održan je od 18. do 22. septembra u Njemačkom gradu Bad Salzulfenu. Izložbeni centar u Bad Salzulfenu ove godine je ugostio rekordan broj izlagača, te se na sajmu predstavilo 510 kompanija iz 41 države, s tim da je fokus bio na evropskom tržištu nabave namještaja. Ako ove brojke uporedimo sa prošlogodišnjim sajmom, primjetan je značajan porast broja izlagača, s obzirom da je 2021. godine bilo prisutno 405 izlagača iz 30 zemalja.

M.O.W. predstavlja jedan od najprestižnijih evropskih sajmova namještaja i stavlja fokus na poslovnu saradnju između kompanija koje djeluju u oblasti prerade drveta i proizvodnje namještaja. Ove godine, uprkos raznim izazovima i neizvjesnostima koje su prisutne u industriji proizvodnje namještaja, uspio je da premaši očekivanja te da okupi rekordan broj izlagača. Kao i do sada, najveći broj izlagača dolazi upravo iz Njemačke, dok su pored domaćina najzastupljenija bila preduzeća iz Poljske, Turske, Holandije, Danske, Italije, Francuske i Ukrajine.

Predstavnici Centra za istraživanje i razvoj su po prvi put bili pristuni na M.O.W. sajmu, te zaista moramo da istaknemo veoma visok nivo organizacije i mogućnosti poslovne saradnje koju ovaj sajam nudi. Ostvareni su brojni kontakti i poslovne veze sa preduzećima koja su izlagala svoje nove kolekcije, te su određene saradnje i dogovorene, čime se potvrdilo da usluge koje Centar za istraživanje i razvoj Gradiška nudi nisu samo aktuelne na tržištu Bosne i Hercegovine, nego i šire.

Kada su pitanju izlagači iz Bosne i Hercegovine, na sajmu su ove godine bila pristuna 4 preduzeća sa svojim kolekcijama namještaja i to:

– Jadrina iz Gračanice (hala 2, štand 6) koja se predstavila sa veoma kvalitetnim namještajem od hrasta, bukve, jasena i američkog oraha, u programima Avolo, Trevi i Sorano;

– Interproces iz Tešnja (hala 22.2, štand 20) sa svojim brendom luksuznog namještaja Mobello koji je predstavljen kroz kolekciju Primera, te novitete koji će tek da budu plasirani na tržište kroz predstavljanje nove kolekcije UNIQA;  

Minalli d.o.o. Živinice (hala 22.2, štand 20) koji se predstavio sa svojim programom stolica od masiva, kao i tapaciranih stolica i nekoliko novih modela sofi; te,

Standard Furniture Factory d.d. Sarajevo (hala 19, štand 2) sa preko 200m2 izložbenog prostora, koji se predstavio sa ozbiljnim portfolijom proizvoda, te sigurno predstavlja najvećeg izlagača iz Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem M.O.W. sajmu. Standard je predstavio veliki broj noviteta koji se odnose na proizvodni asortiman Standarda, dakle: stolice, stolovi, klupe i fotelje.

Od regionalnih izlagača svakako bismo izdvojili izuzetno dobru prezentaciju preduzeća Jela Jagodina d.o.o. iz Srbije koji su predstavili nekoliko novih kolekcija, te zaista imali veoma profesionalna nastup na ovogodišnjem sajmu. Pored toga, značajn izložbeni prostor od oko 600m2 imala je Hrvatska Prima, koja je ovim nastupm na M.O.W.u pokazala da se radi o vema značajnom proizvođaču na evropskom nivou koji može da parira i da se nosi sa velikim preduzećima. Izdvojili bismo još preduzeće Moja soba d.o.o. Kraljevo koje je u zaista luksuzno opremljenom izložbenom prostoru predstavilo svoj brend premium boxspring kreveta i madraca „Ritchfield“. Pored toga, vrijedi istaći da Forma Idale isto tako imala značajan izložbeni prostor koji je bio odlično orgnaizovan i na kojem su predstavljeni noviteti koje ovo preduzeće plasira na tržište regiona, ali i šire.

Ove godine, jedna od novina je bila predstavljena i u hali 12, a to je 360 Grad Plaza štand koji je na značajnom izložbenom prostoru okupio aktere koji pružaju usluge koje se odnose na optimizaciju i digitalizaciju procesa u proizvodnji namještaja. Tako su na jednom mjestu izlagala preduzeća koja pružaju usluge logistike i servisnih rješenja, elektronske trgovine (e-commerce), razvoja i implementacije ERP rješenja u proizvodnji i distribuciji namještaja, kontrole procesa, usluge digitalizacije proizvoda, te dizajna i razvoja. Bilo nam je izuzetno zadovoljstvo razgovarati i razmjeniti kontakte sa liderima u ovoj industriji, s obzirom da Centar za istraživanje i razvoj pruža upravo ove vrste usluga. Nakon nekoliko uspješnih sastanaka, izvjesna je i saradnja sa određenim preduzećima iz EU kako bismo svoje usluge mogli da ponudimo i na širem geografskom području.

„M.O.W. 2022“ i Bad Salzuflen su se ove godine pokazali kao neizostavno mjesto za sva ozbiljna preduzeća koja posluju na evropskom tržištu, te je sa svojim brojem izlagača,  posjećenošću i organizacijom premašio sva očekivanja. Sigurni smo da su izlagači i posjetioci veoma zadovoljni ovim izdanjem, te da je sklopljen veliki broj poslovnih saradjni koje će ojačati sveukupnu evropsku industriju namješta uprkos neizvjesnoti koja slijedi na tržištu u narednih godinu dana.

Leave a Reply